Ce trebuie să conțină contractul cu agenția de turism? Ghid esențial

Rezervarea unei vacanțe online poate fi complicată, așa că am pregătit un ghid util care îți explică clar ce informații trebuie să conțină contractul cu agenția de turism.

JOURNEY HUB - AGENTIE DE TURISM

Care sunt informaţiile precontractuale pe care trebuie să le obţin de la agenţia de turism?

Înainte de a încheia contractul de privind pachetul de servicii de călătorie, trebuie să primiți cel puțin următoarele informații:

  • principalele caracteristici ale serviciilor de călătorie: destinația, itinerariul, perioadele sejurului, numărul de nopți incluse, dacă este cazul, mijloacele de transport (caracteristici, categorii, locuri și date de plecare și întoarcere, locuri și date pentru opririle intermediare), locația (caracteristici, categoria turistică a unităților de cazare), servicii de masă oferite, vizite sau excursii incluse în preț, faptul că serviciile sunt furnizate ca parte a unui grup și dimensiunea aproximativă a grupului, dacă este cazul, limba în care poate beneficia de alte servicii, informații privind adecvarea vacanței la nevoile persoanelor cu mobilitate redusă.

  • date privind agenția de turism organizatoare și, dacă este cazul, agenția de turism intermediară: denumire comercială, sediu social, numere de telefon și adrese de e-mail.

  • prețul total al pachetului, inclusiv taxe și comisioane, tarife, penalități de încetare și alte costuri suplimentare

  • modalități de plată, suma sau procentajul din preț care urmează să fie achitat ca avans, calendarul pentru achitarea restului ori garanții financiare care trebuie furnizate

  • numărul minim de persoane care trebuie realizat pentru a se presta pachetul și termenul până la care se poate înceta contractul dacă nu se întrunește acest număr

  • informații generale privind cerințele legate de pașaport și vize, termenele aproximative pentru obținerea vizelor și informații referitoare la formalitățile de sănătate din statul de destinație

  • posibilitatea de a înceta contractul și informații privind penalitățile pentru încetare

  • informații privind asigurarea facultativă sau obligatorie destinată să acopere costurile de încetare sau costurile de asistență ori repatriere

Informațiile trebuie furnizate de agenția de turism organizatoare și de agenția de turism intermediară, dacă este cazul, alături de unul din formularele standard prevăzute sub forma unui link sau pe un suport durabil (hârtie, mediu de stocare online, e-mail etc.).

Informațiile privind principalele caracteristici ale serviciilor, prețul pachetului, modalitățile de plată, numărul minim de persoane și posibilitatea de a înceta contractul cu plata unor penalități vor fi parte a contractului și nu pot fi modificate decât prin acordul explicit al părților. Dacă este cazul, înainte de încheierea contractului, agenția de turism trebuie să vă transmită orice modificare a informațiilor precontractuale în mod clar, inteligibil și bine evidențiat.

În cazul în care agenția de turism nu v-a informat asupra comisioanelor, tarifelor, penalităților de încetare sau altor costuri suplimentare înainte de încheierea contractului, nu veți putea fi obligați să suportați aceste costuri.

Care sunt clauzele minime pe care trebuie să le conţină un contract de comercializare a pachetelor de servicii de călătorie?

Contractul privind pachetele de servicii de călătorie trebuie să conțină toate informațiile precontractuale menționate mai sus, precum și unele informații suplimentare:

  • cerințele dumneavoastră speciale pe care agenția de turism organizatoare le-a acceptat

  • informații cu privire la faptul că agenția de turism organizatoare este responsabilă de executarea corespunzătoare a serviciilor și că este obligată să vă acorde asistență în cazul în care vă aflați în dificultate

  • date privind entitatea sau autoritatea responsabilă de protecția în caz de insolvență: denumire și date de contact

  • numele, adresa, numărul de telefon / fax, adresa de e-mail ale reprezentantului local al agenției de turism organizatoare sau ale unui punct de contact sau alt serviciu care permite contactarea rapidă a agenției de turism organizatoare în cazul unor probleme

  • informații privind obligația dumneavoastră de a comunica orice neconformitate constatată

  • în cazul minorilor neînsoțiți, informații care să permită contactul direct cu minorul sau persoana responsabilă în locul în care este cazat minorul

  • informații privind procedurile interne de soluționare a reclamațiilor, informații privind mecanismele de soluționare alternativă a litigiilor (SAL) și privind soluționarea online a litigiilor (SOL)

  • informații privind dreptul dumneavoastră de a transfera contractul către un alt călător

Limbajul contractului trebuie să fie simplu și inteligibil, iar în cazul în care sunt în formă scrisă, textul trebuie să fie lizibil.

Informaţiile contractuale trebuie să vă fie prezentate în limba română într-o formă accesibilă, astfel încât acestea să fie înţelese cu uşurinţă, fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi. Această regulă se aplică doar pentru contractele încheiate de consumatori români cu agenții de turism organizatoare sau intermediare cu sediul în România, precum și pentru contractele încheiate de consumatori români cu agenții de turism cu sediul în alte state membre și care își desfășoară activitatea comercială sau profesională în România ori care își direcționează activitățile prin orice mijloace către România.

Agenția de turism trebuie să vă pună la dispoziție la încheierea contractului un exemplar sau o confirmare a acestuia, conținând toate informațiile menționate anterior, pe suport durabil.

Dacă încheiați contractul în prezența simultană a ambelor părți, aveți dreptul să solicitați o copie pe suport hârtie.

Prețul total al contractului poate fi crescut numai dacă majorarea privește costul carburantului, taxele impuse de terțe părți (de ex. taxa turistică) sau cursul de schimb relevant pentru pachet.

Creșterea poate fi realizată numai dacă această posibilitate este prevăzută în mod expres în contract și este menționat clar și dreptul dumneavoastră la scăderea prețului, dacă este cazul, în urmă scăderii costului carburantului, taxelor sau cursului de schimb.

În plus, agenția de turism poate majora prețul numai dacă vă transmite o notificare clară și inteligibilă, însoțită de o justificare a creșterii și de un calcul, pe un suport durabil cu cel puțin 20 de zile înainte de începerea călătoriei.

Agenția de turism poate modifica alte clauze ale contractului înainte de începerea executării, numai dacă:

  • acest lucru este prevăzut în mod expres în contract

  • modificarea este nesemnificativă

  • agenția de turism vă informează despre modificare în mod clar, inteligibil și bine evidențiat, pe un suport durabil

Se consideră a fi modificare semnificativă, printre altele, schimbarea locului de cazare. În acest caz agenția de turism vă poate oferi cea mai apropiată variantă din locația respectivă, de o calitate echivalentă sau superioară.

În cazul în care agenția de turism modifică semnificativ oricare din caracteristicile principale ale serviciilor de călătorie sau prețul crește cu mai mult de 8% din prețul total, aveți posibilitatea de a:

  • accepta modificare propusă sau de a

  • înceta contractul, fără penalități. Agenția de turism trebuie să vă ramburseze toate sumele plătite în termen de 14 zile de la încetarea contractului. Dacă este cazul, agenția de turism poate fi obligată să plătească o despăgubire.

Dacă optați pentru încetarea contractului, fără penalități, puteți accepta un alt pachet, dacă este oferit de agenția organizatoare, de o calitate echivalentă sau superioară.

Agenția de turism trebuie să vă informeze, în plus față de modificarea contractului, cu privire la:

  • termenul în care trebuie să vă exprimați opțiunea în privința acceptării modificării sau încetării contractului

  • consecințele lipsei de reacție în termenul menționat

  • dacă este cazul, pachetul de înlocuire oferit și prețul acestuia.

În cazul în care modificările aduse contractului au drept consecință scăderea calității sau a costului pachetului ori în cazul în care pachetul de înlocuire este de calitate inferioară sau are un cost mai mic, aveți dreptul la o reducere de preț corespunzătoare.

În cazul în care nu mai puteți pleca în călătorie, puteți transfera contractul unei persoane care îndeplinește toate condițiile aplicabile contractului (vârstă, condiții legate de viză etc.). Trebuie să informați agenția pe suport durabil într-un termen de cel puțin 7 zile înainte de începerea executării pachetului.

Agenția de turism trebuie să vă informeze cu privire la costurile efective ale transferului. Costurile trebuie să fie rezonabile și să nu depășească costurile suportate efectiv de agenția de turism organizatoare ca urmare a transferului contractului. Agenția de turism trebuie să vă prezinte dovezi cu privire la costurile suplimentare, comisioanele sau alte costuri generate de transferarea contractului.

Pentru achitarea soldului și a tuturor comisioanelor, tarifelor și altor costuri suplimentare generate de acest transfer, răspundeți în solidar cu persoana către care ați făcut transferul.

În cazul în care apar probleme sau neconformități în timpul executării contractului, vă puteți îndrepta împotriva:

  • Agenției de turism organizatoare, dacă ați achiziționat pachetul direct de la aceasta

  • Agenției de turism organizatoare cu sediul în România, dacă ați achiziționat pachetul de la o agenție de turism intermediară cu sediul în România care a contractat pachetul cu o agenție de turism organizatoare cu sediul în România

  • Agenției de turism organizatoare cu sediul în alt stat membru al Uniunii Europene sau agenției de turism intermediare cu sediul în România, la alegerea dumneavoastră, dacă ați achiziționat pachetul de la o agenție de turism intermediară cu sediul în România care a contractat pachetul cu o agenție organizatoare de turism cu sediul în alt stat membru al Uniunii Europene

  • Agenția de turism intermediară cu sediul în alt stat membru, dacă ați achiziționat pachetul de la o agenție de turism intermediară cu sediul în alt stat membru care a contractat pachetul cu o agenție organizatoare cu sediul în afara Uniunii Europene.

În cazul în care constatați neconformități pe parcursul executării pachetului, aveți obligația să informați, fără întârzieri nejustificate, agenția de turism, utilizând datele de contact ale reprezentantului local sau ale punctului de contact indicate în contract sau contactând direct agenția de turism.

Agenția de turism vă acordă asistență adecvată fără întârzieri nejustificate, dacă vă aflați în dificultate, inclusiv în situații provocate de circumstanțe extraordinare, în special prin:

  • furnizarea de informații corespunzătoare privind serviciile de sănătate, autoritățile locale și asistența consulară;

  • efectuarea comunicărilor la distanță și sprijinirea călătorului în găsirea unor servicii de călătorie alternative.

Agențiile de turism organizatoare stabilite pe teritoriul României oferă garanții privind rambursarea tuturor plăților efectuate de dumneavoastră, în măsura în care serviciile relevante nu sunt furnizate ca urmare a insolvenței agenției de turism organizatoare. Aceste garanții sunt reprezentate de scrisori de garanție bancară, polițe de asigurare, fond de garantare a pachetelor de călătorie sau alte instrumente de garantare legal constituite, care pot funcționa distinct sau asociat.

În cazul în care în contractul privind pachetul de servicii de călătorie este inclus transportul de pasageri, agenția de turism organizatoare asigură și garanții pentru repatriere. Se poate oferi continuarea pachetului.

Agențiile de turism organizatoare care nu sunt stabilite într-un stat membru și care vând sau oferă spre vânzare pachete în România sau care, prin orice mijloace, își direcționează activitățile către România au obligația de a furniza garanția menționată mai sus.

Garanția este efectivă și acoperă costurile previzibile în mod rezonabil. Garanția se raportează la:

  • valoarea tuturor plăților efectuate ținând cont de perioada scursă între avansurile plătite și plățile finale și finalizarea pachetelor

  • costurile estimate ale repatrierii în caz de insolvență a agenției de turism organizatoare.

Beneficiați de protecția împotriva insolvenței agenției de turism organizatoare indiferent de locul de reședință, de locul de plecare sau de locul în care se efectuează vânzarea pachetului și indiferent de statul membru în care este situată entitatea responsabilă pentru protecția în caz de insolvență.

Atunci când executarea pachetului este afectată de insolvența agenției de turism organizatoare sau când vă aflați în imposibilitatea întoarcerii în țară din motivul nerespectării de către agenția de turism organizatoare a obligațiilor contractuale asumate și în contractul privind comercializarea pachetului de servicii de călătorie este inclus transportul de pasageri, garanția este disponibilă gratuit pentru a asigura repatrierile și, în cazul în care este necesar, plata cazării înainte de repatriere.

Pentru serviciile de călătorie care nu au fost efectuate, rambursările se acordă fără întârzieri nejustificate, după solicitarea dumneavoastră.

În cazul în care răspunderea aparține agenției de turism organizatoare sau intermediare cu sediul în România vă puteți adresa:

  • fie Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, utilizând formularul online de reclamații disponibil la http://reclamatii.anpc.ro/ sau depunând reclamația direct la sediul Comisariatelor regionale și județene pentru protecția consumatorilor,

  • fie Ministerului Turismului la adresa de e-mail sesizari@mturism.ro.

În cazul în care răspunderea aparține agenției de turism organizatoare sau intermediare având sediul într-un alt stat membru al Uniunii Europene, vă puteți adresa cu o solicitare Centrului European al Consumatorilor din România.

Previous
Previous

Ghid al sezonalității pentru destinații exotice

Next
Next

ce reprezinta un pachet de servicii de calatorie?